Bättre fettsyror i ekologisk mjölk
I en studie gjord av Analytisk kemi vid Lunds universitet på uppdrag av Skånemejerierna (ja, jag vet att det blir en partisk studie..), jämfördes fettsyrornas sammansättning mellan ekologisk mjölk och den konventionella varianten.
Det visade sig vara en betydlig skillnad. Mjölken från ekologiska gårdarna innehöll i medeltal dubbelt så mycket av omega-3 fettsyran alfa-linolensyra och signifikant mer av konjugerad linolsyra (CLA), som båda har positiva hälsoeffekter. Bilden nedan visar kvoten mellan omega-6 och omega-3 för varje mjölkprov
Ju lägre kvot desto bättre sammansättning av fettsyror. Det ultimata tros vara i storleksordning 1:1 dvs då kvoten är 1. Nutida svensk kost ligger på ungefär 10:1, en kvot på (en del hävdar 30:1). Källa: Skånemejeriet
Detta kan kanske vara en anledning till att välja det ekologiska alternativet…
Bra webbplats för dig som vill veta mer: www.Krav.se