Artos eller ”bara” ledvärk?

kna

Artros eller ledsvikt drabbar främst äldre med symtom som smärta, stelhet och minskad rörlighet. Förstadiet till artros är vanlig nedslitning av brosket i lederna och kan även drabba yngre och uppkommer främst i de leder som utstår belastning, som knän, höfter, fingar och rygg.

Idag har ungefär 25% av personer över 55 år någon form av atros. Orsakerna kan vara allt från övervikt, idrottskada, ärfliga faktorer samt hormonella förändringar (tex vid graviditet). Brosk är en levande vävnad som byggs upp och bryts ner naturligt. Vid atros pågår en sjuklig nedbrytning av brosket samt nybildningen förhindras.

Oftast är artrosen lindrig och behöver ingen läkarvård, men den är ändå ett stort hinder för många människor. Smärta och försämrad rörlighet gör att man får en sämre livskvalitet.

Forskning har visat att det finns flertalet ämnen som förbättrar röligheten och minskar smärtan;

Glukosamin: Hämmar nedbrytningen av brosket och bidrar till nybildning och reparation av brosk, samt har en smärtlindrande funktion.

Kondroitinsulfat: Verkar genom att attrahera vätska in i brosken och ökar därmed elasticiteten samt förhindrar de enzymer som bryter ner brosket.

MetylsulfonylMetan (MSM): är organiskt svavel som tas från stammen av tall. Det dämpar inflammationer, ledbesvär, muskelsmärtor. Det är även smärtlindrande om det används direkt på huden.

(En liten anekdot är att arbetare inom pappersindustrin förr använde pappersmassa som våt-varma omslag runt värkande leder..)

Celadrin: är en fettsyra som skyddar brosket och smörjer cellmemran. Dessutom ökar den vätskan i lederna. Kallas ett ”cellulärt smörjmedel”

Vill du veta mer om Atros och andra reumatiska besvär besök Reumatikerförbundets  hemsida

Agel har en produkt som heter FLX och innehåller alla dessa ämnen i en praktisk portionsförpackad gel.

36_full_foil_flx

För att få veta mer gå in på www.agel.com

Här får du veta hur man får tag i FLX !

Taggar:

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu