Tre får Nobelpriset i Medicin
Upptäckten av hur kromosomer skyddas från nedbrytning vid delning belönas med årets Nobelpris i medicin. Inte minst inom cancerbehandlingen finns det stora förhoppningar om att upptäckten så småningom ska leda till kliniska terapier.
Med deras upptäckt av telomererna och enzymet telomeras har Elizabeth Blackburn, Carol W Greider och Jack W Szostak löst en grundläggande biologisk gåta: hur cellen gör för att kopiera hela kromosomen utan att den kortas av i ändarna. Enzymet DNA-polymeras, som sköter kopieringen, startar nämligen alltid en bit in på genomet.
Tomas Simonsson, stamcellsforskare och docent i cancerbiologi och stamcellsforskning vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, anser att årets Nobelpris i medicin är mycket välförtjänt.
– Man har löst en viktig biologisk frågeställning som jag är övertygad om kommer att ge upphov till många kliniska terapier framöver. Att Elizabeth Blackburn skulle få priset har det talats om länge. Frågan har varit vem hon skulle dela det med, men jag tycker att Nobelkommittén gjort ett bra val. The telomere – function and synthesis
Källa: Läkartidningen,
Läs mer på Nobelstiftelsens webbplats
Taggar: Medicin