Nu kan vi njuta av choklad med gott samvete – nu är det bevisat, det är BRA för hjärtat!

chokladGenom att äta choklad två eller flera gånger i veckan kan du minska risken att dö i hjärtsjukdom. Det visar en studie som gjorts av forskare på Karolinska institutet (KI). Under åtta år har forskarna följt 1 169 patienter i Stockholms län som drabbats av hjärtinfarkt och ställt frågor om deras matvanor och livsstil.
Enligt studien, vars resultat kommer publiceras i september i tidsskriften Journal of Internal Medicine, är risken at dö i hjärtsjukdom en tredjedel så stor för de som äter 50 gram choklad två eller flera gånger i veckan jämfört med de som inte alls äter godsaker.
– Om man inte är överviktig eller har diabetes skulle jag inte avråda från att äta choklad, säger Imre Janszky, läkare och en av de forskare på Karolinska institutet som håller i studien.

Janszky menar att denna studie är den första som visar på ett samband mellan att äta choklad och hälsan hos personer som redan haft en hjärtinfarkt. Dock understryker han att studien är liten och pekar på att det krävs mer forskning i ämnet innan slutsatser kan dras.

Forskarna har verkligen funnit bevis för att kakao faktiskt sparar både hjärta och våra blodkärl. Likaså gör grönt te, rött vin och äpplen. De här produkterna innehåller nämligen catechiner, en sorts växtämnen som tillhör gruppen flavanoider och som fungerar som kraftfulla anti-oxidanter. Anti-oxidanterna minskar slitaget på våra celler och har länge ansetts reducera risken för hjärt-kärlsjukdom.

I vissa kakaobönor verkar det finnas mer flavanoider än i andra, möjligtvis beroende på hur mogna de varit när plockats och på hur ljust de växt. Flavanoiderna kan också finnas i kakaon, men förstöras genom rostning och andra tillverkningsprocesser.

Men denna allmänt hälsosamma effekt är inte allt: Forskarna har nu funnit bevis för att flavanoiderna även förebygger vad som förr kallades åderförkalkning i våra blodådror. Därigenom minskar risken för proppbildning i artärerna, för stroke och hjärtinfarkt.

- Flavanoiderna verkar ha samma effekt som små doser av acetylsalicylsyra, vilket i små doser rekommenderas till alla över 40-50 år i många länder, säger Carl L Keen, professor i Näringslära och Invärtesmedicin vid university of California.

Källa: Netdoktor.se

Taggar: , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu