Arkiv för oktober, 2009

Alla helgons dag, Alla själars dag & Halloween

fredag, oktober 30th, 2009

halloween

 

 

 

 

 

 

Dagen före alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder motsvaras detta snarast av halloween- – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows’ Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige. Högtiden kommer ursprungligen från de brittiska öarna. Där bodde kelterna, ett folkslag som trodde att magiska – och ofta farliga – krafter var i rörelse just den här dagen. Bland annat var man rädd för att de dödas själar kunde komma tillbaka till jorden under natten. Man trodde att ett sätt att göra de onda andarna mindre farliga var att försöka likna dem. Den traditionen lever på sätt och vis kvar genom att många klär ut sig till spöken och häxor just på ”halloween”. Även om vi numera gör det för att det är roligt att klä ut sig.

Men denna högtid ska inte förväxlas med Alla helgons dag som är en kyrklig tradition då man firar helgon och martyrer. Om alla helgons dag är lugnets och stillhetens dag i Sverige är det desto livligare i Mexiko. Där kallas dagen ”dia de los muertos” (de dödas dag) och firas med mängder av blommor och sötsaker. Man frossar i stora stycken choklad formade som dödskallar.

I Svenska kyrkan infaller Alla själars dag på söndagen närmast efter Alla helgons dag, som alltid firas på en lördag i i månadskiftet oktober/november. Framför allt fokuserar man på de avlidna anhöriga. På Alla själars dag fokuserar man alltså på dem som ännu inte är frälsta, på dem som ännu inte med säkerhet befinner dig i himmelrikets härlighet.

Det är därför man har en tradition att placera ljus på sina anhörigas gravar just under allhelgonahelgen. Man trodde att de döda då återvände och behövde hjälp att hitta hem med hjälp av eldar och ljus.

Den mer nordiskt hedniska “förlagan” till Alla Helgon är det som kallats Alvablot. Det var en mer stillsam och vördnadsfull högtid än dagens Halloween, och det är heller inte säkert att det ägde rum på samma datum. Precis som under det kristna Alla Helgon vördade man förfäderna och de döda.luslykta

Hur ni än firar helgen, antingen med ”trick or treat”, en skräckis i soffan eller med lykttändning på kyrkogården, så ha en myyysig helg!

Frossa i pumpa

torsdag, oktober 29th, 2009

pumpa

 

 

 

 

Så här i halloweentider har pumpan invandrat från USA och allt fler dekorerar med denna vackra och nyttiga grönsak. Att karva ut den och göra roliga (skrämmande) ljuslyktor är kul, men varför slänga allt kött och kärnor? Rostade pumpakärnor är en av mina favoriter och en pumpasoppa förgyller kalla höstkvällar.

Receptet på Monica Ahlbergs underbara pumpa- och sötpotatissoppa finns här. Kärnorna rostar du i en torr teflonpanna med lite salt!

Pumpa håller dig smal
Pumpa fyller bra i magen och innehåller bara 18 kcal per 100 gram. Köttet har dessutom ett ganska lågt innehåll av kolhydrater (4,2 g per 100 g), vilket innebär att du kan frossa och samtidigt hålla ditt blodsocker stabilt. Innehåller i gengäld inte så mycket kostfibrer.

Pumpa ger dig viktiga ämnen
300 g pumpa täcker hälften av ditt dagliga behov av det viktiga vitaminet folsyra, som framför allt betyder något för dig om du är gravid. Du får dessutom C-vitamin och en stor del kalium som har en positiv effekt på din vätskebalans.

Tänk om genomsnittsvensken minskar sin köttkonsumtion med 35 kg per år eller 40%

onsdag, oktober 28th, 2009

kor..då skulle vi slippa 4 000 000 ton utsläpp av koldioxid per år vilket motsvarar 1 370 000 svenska bilisters årliga bilresande!

Ingenting – förrutom bilresorna – påverkar klimatet lika mycket som vårt köttätande. Globalt står djuruppfödning för mer klimatutsläpp än hela transportsektorn. Idag odlas det djurfoder på 70% av den svenska åkermarken. Kanske en orsak till att vi har dyra grönsaker i affären? Men detta betyder inte att vi alla måste bli vegetarianer. Naturbeteskött är ju också bra för naturen och våra öppna landskap. Men man kan välja att minska ner köttet på tallriken och välja svenskt naturbeteskött (lamm och nöt), ekologiskt kött samt vilt.

Miljösmart och djurvänligt!

Källa: Naturskyddsföreningens bok ”Tänk om

Gillar du heminredning?

tisdag, oktober 27th, 2009

granrisMin syster tipsade mig om en mysig blogg; Mitt liv på landet. Författaren Anne-charlotte är vad jag förstår fotograf och stylist. Och det märks! Bilderna är jättefina och grymt insirerande.

Jag måste erkänna att både foto och heminredning ligger mig varmt om hjärtat och hon delar även min idoldykan av Leila…

Spana in bloggen här

Foto: Anne-Charlotte Andersson

Skydda ditt barn mot diabetes med grönsaker

tisdag, oktober 27th, 2009
grnsak1

Blivande mammor som äter grönsaker varje dag verkar få barn med mindre benägenhet att utveckla diabetes typ-1. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i samarbete med Linköpings universitet.

Blodanalyser från nästa 6000 fyraåringar ingår i studien och av dessa hade 3 procent förstadie eller fullt utvecklad diabetes typ-1 vid fem års ålder. Risken var dubbelt så hög hos de barn där mamman sällan ätit grönsaker under graviditeten. Enligt forskarna kan man inte utifrån denna studie med absolut säkerhet säga att det är grönsakerna i sig som har en skyddande effekt, men inga andra faktorer kunde sägas bidra.

Men med den sannolikheten kan man väl utgå ifrån att det inte skadar att äta lite mer grönsaker under graviditeten…

 

Tänk om alla svenska hushåll byter ut 15 glödlampor mot lågenergilampor

måndag, oktober 26th, 2009

glodlampor-pa-golv-420 …då skulle vi spara hushållsel till 340 000 villor vilket motsvarar 210 000 ton koldioxidutsläpp om året.

Den vanliga glödlamapan håller på att fasas ut och kommer att ersättas mot lågenergivarianten. Ett genomsnittligt svenskt hushåll sparar därmed el för 600 kr om året genom att byta ut 15 vanliga glödlampor mot lågenegi. Och man tjänar egentligen ännu mer eftersom lågenergilamporna håller mycket längre…

De förbrukade glödlamporna ska lämnas in som miljöfarligt avfall eftersom de innehåller en liten mängd kvicksilver (de gamla glödlamporna ska också återvinnas eftersom de innehåller bly).

Nästa generation lampor är de så kallade LED-lamporna som varken innehåller bly eller kvicksilver.

Källa: Narurskyddsföreningens nya bok ”Tänk om”

Beställ boken ”Tänk om”  här

Träning bra för diabetiker

fredag, oktober 23rd, 2009

hantel

 

Att träning och rörelse är bra för oss alla är viktigt att komma ihåg, men motion kan dessutom förbättra  insulinkänsligheten vid typ 2-diabetes. Nu kan även forskare påvisa en förbättring av de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln vid träning.

I studien deltog 387 överviktiga vuxna personer med stillasittande livsstil. De delades upp i olika träningsprogram, låg-,mellan-,högintensivt, under åtta månader. Studieresultatet visade att alla tre typer av träningsprogram medförde förbättrad betacellfunktion, men den som tränat i medelhög intesivitet fick dock en större förbättring än de andra grupperna.

Källa: Netdoktor

Alamerande låga intag av D-vitamin skrämmer forskare!

torsdag, oktober 22nd, 2009

I en brittisk studie fann man att 9 av 10 ljushyade har allvarlig brist på D-vitamin, särskilt under vinter och vår.

Studien utfördes på 7437 personer födda 1958 och man analyserade aktivt vitamin D i blodet under årets alla månader. Resultaten visar sämst värden på vinter och vår (9/10 brist) och något bättre på sommaren (6/10 brist). Resultaten har lett till att 15 ledande vitaminforskare slagit larm i American Journal of Clinical Nutrition. Man kräver snabba åtgärder och kraftigt höjd rekommendation för vitamin D. Vitamin D är viktig för skelettet och kroppens hälsa (nya funktioner upptäcks kontinuerligt).

Enda sättet att få tillräckligt med vitamin D är genom kosttillskott eller genom att äta minst 100-200 g fet fisk per dag.

lax

Källa: The American Journal of Clinical Nutrition

Nu kan vi njuta av choklad med gott samvete – nu är det bevisat, det är BRA för hjärtat!

onsdag, oktober 21st, 2009

chokladGenom att äta choklad två eller flera gånger i veckan kan du minska risken att dö i hjärtsjukdom. Det visar en studie som gjorts av forskare på Karolinska institutet (KI). Under åtta år har forskarna följt 1 169 patienter i Stockholms län som drabbats av hjärtinfarkt och ställt frågor om deras matvanor och livsstil.
Enligt studien, vars resultat kommer publiceras i september i tidsskriften Journal of Internal Medicine, är risken at dö i hjärtsjukdom en tredjedel så stor för de som äter 50 gram choklad två eller flera gånger i veckan jämfört med de som inte alls äter godsaker.
– Om man inte är överviktig eller har diabetes skulle jag inte avråda från att äta choklad, säger Imre Janszky, läkare och en av de forskare på Karolinska institutet som håller i studien.

Janszky menar att denna studie är den första som visar på ett samband mellan att äta choklad och hälsan hos personer som redan haft en hjärtinfarkt. Dock understryker han att studien är liten och pekar på att det krävs mer forskning i ämnet innan slutsatser kan dras.

Forskarna har verkligen funnit bevis för att kakao faktiskt sparar både hjärta och våra blodkärl. Likaså gör grönt te, rött vin och äpplen. De här produkterna innehåller nämligen catechiner, en sorts växtämnen som tillhör gruppen flavanoider och som fungerar som kraftfulla anti-oxidanter. Anti-oxidanterna minskar slitaget på våra celler och har länge ansetts reducera risken för hjärt-kärlsjukdom.

I vissa kakaobönor verkar det finnas mer flavanoider än i andra, möjligtvis beroende på hur mogna de varit när plockats och på hur ljust de växt. Flavanoiderna kan också finnas i kakaon, men förstöras genom rostning och andra tillverkningsprocesser.

Men denna allmänt hälsosamma effekt är inte allt: Forskarna har nu funnit bevis för att flavanoiderna även förebygger vad som förr kallades åderförkalkning i våra blodådror. Därigenom minskar risken för proppbildning i artärerna, för stroke och hjärtinfarkt.

- Flavanoiderna verkar ha samma effekt som små doser av acetylsalicylsyra, vilket i små doser rekommenderas till alla över 40-50 år i många länder, säger Carl L Keen, professor i Näringslära och Invärtesmedicin vid university of California.

Källa: Netdoktor.se

Tycker du att matkassen är dyr?

tisdag, oktober 20th, 2009

godis

40 % av svenskens matpengar går till alkohol, chips, godis, läsk och sötsaker….

källa: Folkhälsoinstitutet


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu