Sol & D-vitamin

sunburstVisst är hösten härlig!

Tyvärr har vi i kalla Norden mörka långa årstider vilket gör att de flesta Svenskar lider av D-vitamin brist under vinderhalvåret.  Under 2009 har denna vitamin varit ett glödhett forskningsämne. D-vitamin är unik bland vitaminerna eftersom det är ett steroidhormon, precis som testosteron och östrogen. Den påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. En brist kan teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

D-vitaminbrist misstänks leda till allt ifrån infektionssjukdomar till  cancer, hjärt- kärlsjukdomar, depressioner, diabetes, autism och generell värk/fibromyalgi.

D-vitamin bildas på huden av solen strålar vilket i Sverige är en bristvara under stora delar av året. Man ska sola 15-30 minuter i stark sol med bar hud. Det är bara timmarna mitt på dagen i maj-augusti som solen är tillräckligt stark här i Norden. En solsemester mitt i vintern kan vara en bra idé….

Naturliga källor av D-vitamin är bland annat fiskleverolja, fet fisk, lever, äggula och mejeriprodukter. Finns även som kosttillskott.

Enligt kostdoktorn är optimalt intag för vuxna 2000-4000 E dagligen (barn under 10 år 1000 E). 1 ug D-vitamin = 40 E

Taggar: ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu