Vad har du på smörgåsen?

bregottJag använder Bregott på smörgåsen och har smör i stekpannan och i mina kakor. Vad använder du?

I slutet av 80-talet började de konstgjorda lättmargariner hamna i våra kylskåp. De skulle rädda oss från hjärt-kärlproblem, diabetes och fetma. Våra barn serveras margarin och lättmjölk på dagis och skola. Har vi blivit smalare? Har diabetes och hjärt-kärlsjukdomarna minskat?

Margarinindustrin har med skicklig marknadsföring och betalda  forskare övertygat både oss och livsmedelsverket att margarin är lösningen på allt.

Men vet du vad det innehåller och hur det framställs? Inte många vet och det är nog tur för de stora margarintillverkarna…

De framställs av raffinerade vegetabiliska oljor (rapsolja, palmolja och kokosfett), ofta av sekundär kvalitet. Margarinet processas fram i olika steg med hjälp av kemiska ämnen som aceton, bensin, fosforsyra, vätgas, blekmedel, nickel och natriummetylat. Till sist tillsätts färg- och aromämnen för att margarinet ska se ut och smaka som smör.

Sugen?

Nu har äntligen WHO (Världshälsoorganisationen) tagit ställning och frikänner de mättade fetterna och samtidigt varnar för industriellt transfett (industriella transfetter finns bland annat i bordmargarin, kakor, pommes frites och snacks).

Den största missuppfattningen inom kosthållning är att man ska unvika fett när det i verkligheten är socker som är orsaken till de flesta kostrelaterade sjukdomarna. Fett, även det mättade animaliska fettet, är en naturlig och nyttig del av vår kost. Det bästa valet i affären är att köpa smör och undvika margarinerna som INTE är ett lättare alternativ, utan ett hälsovådligare….

Taggar: , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu